Sverige borde betala skadestånd till EU

Flera gånger i olika debatter har jag sett hänvisningar till att Sverige måste följa EU-lagar, oavsett om dom är korkade eller direkt onda, för att annars får vi betala skadestånd. Ja, det låter ju inte bra. Det vill man ju inte betala, eller?

Låt oss ta ett exempel här. Frankrike har vägrat följa vissa EU lagar när det gäller fiske i massa år nu. Första domen som sa att dom bröt mot reglerna genom att inte implementera lagarna kom 1991. Första skadeståndet kom 2002, och var ett dagligt vite på 316 500 euro.  Notera alltså att det tog 10 år mellan en dom och ett vite. Vid det här laget hade alltså Frankrike underlåtit att implementera en lag i uppåt femton år. Vad jag kan avgöra betalade sedan inte Frankrike detta vite. I 2005 beslöt man om en klumpsumma på 20 miljoner Euro. Den betalades in. 2006 Beslöts att man skulle betala över 100 miljoner Euro om året om lagarna inte implementerades.

Av dessa böter är det bara det sista som ens är kännbart för ett land av Frankrikes storlek. Det andra är som om en mygga skulle bita en elefant. Det gör ingen skillnad. Svenska böter skulle sannolikt vara mindre, eftersom landet är mindre. Vi har råd att betala skadestånd till EU. Dessutom kan vi ju helt enkelt skita i att betala böterna också. Säg till EU att vi inte tänker implementera omoraliska lagar, och inte heller tänker betala några skadestånd för dom. Sluta tro att pyttelandet Sverige kan få makt genom att sitta och hålla med.

Så kära svenska riksdag: Skit i att implementera skitlagar, och sluta skyll på skadestånden. Det är bara en undanflykt. EU bör behandlas som en kaka man plockar russinen ur. Vi är med i EU för att det är bra för oss. Då skall vi sluta implementera dom bitarna som inte är det.

Annonser