Konstiga Polen #1: Skulle du rösta på den här snubben?

Det här dök upp i min brevlåda i veckan, bland en massa annan reklam för andra kandidater till morgondagens val för Kraków statsråd.

Eh… Det är inte lite Nazi-vibbar över den här bilden. Det är intressant att fundera på varför en sådan bild funkar i Polen men hade varit självmord i Sverige. Eller funkar och funkar. Herr Gniewomir Gwidon Ireneusz Rokosz-Kuczyński h. Ostoja verkar inte tas på så stort allvar, utan ses mest som en ”karaktär”.

Och jag tror att det mest beror på kommunismen. I väst var det stora spöket efter kriget Nazismen. Allt som luktade tyskt 30-tal var tabu. När synthpopen på 80-talet förespråkade snaggad nacke och snedlugg var det nog för att hävda att synthare var nazister, fast synthband oftare hade vänster-läggningar. I Soviet-sfären var det USA som var ondast. Visst, Nazismen vad också ett spöke men oftast blandades dessa ihop i propagandan, så när kommunismen föll och kommunismens anti-USA propaganda föll så föll nazism-propagandan också. Så bilder på lyckliga blonda familjer med blonda hundar och blonda tapeter ger inte samma negativa vibbar här som i väst.

Och den gode Gniewomir (skall vi kalla honom nåt enklare? Gnirre, får han heta) är adlig. Visst, kommunismen avskaffade såklart adligheten. Det gjorde franska revolutionen också, och det svenska riddarhuset är i stort sett bara en privat förening idag. Men i Frankrike och Sverige har adligheten ändå funnits där, och vi har lärt oss att adliga är vanligt folk, och i synnerhet i Sverige tycker vi bäst om våra adelshus när dom uppför sig som vanligt folk, eller är roliga som Povel Ramel. Här i Polen var adligheten förtryckt. Det innebär att titlar som greve och baron har ett lite speciellt sagoskimmer över sig, för dom finns inte längre, utan är nåt som bara existerar i sagor och historieböcker. Så för Gnirre är det säkert helt naturligt att inte bara vara stolt över sitt adliga arv (även om det inte är så mycket), utan också visa upp det genom att stoltsera i nån historiskt dräkt, med frun i långklänning och barnen krypande på mattan under den inte speciellt egenhändigt fällda björnen. Likheten med Nazist-propaganda ser inte han som Polack, och massor av polacker tycker säkert att det är lite magiskt med adel.

Så han är nog inte Nazist, även om det ser ut så. Så vitt jag kan utröna är han stock-konservativ, dock, så rimligtvis hade du inte röstat på honom ens om han hade en vettig bild. Men ändå…