Hyresgästföreningen: Du skall betala oss att bestämma över dig!

På DN Debatt idag vill Hyresgästföreningen att en lägenhets läge skall påverka hyran. Lägenheter i attraktiva områden skall kosta mer än dom i oattraktiva områden. Det är rätt intressant. Hela poängen med bruksvärdessystemet är ju att hyrorna inte skall reflektera hur attraktivt läget är. Detta för att inte få ekonomisk segregation i boendet.

Det Hyresgästföreningen gör här är att erkänna att bruksvärdessystemet har totalt misslyckats med dess huvuduppgift, och bör ersättas med hyror som reflekterar vad marknaden tycker. Rimligtvis tycker man då att dom borde argumentera för att man tar bort bruksvärdessystemet och inför marknadshyror. Men, icke sa nicke. Istället för att låta marknaden avgöra vad marknaden tycker själv, så vill att dom själva sitta i mitten och avgöra vad marknaden tycker. Det är naturligtvis fullständigt meningslöst, och gör bara marknaden inneffektiv. Dessutom kostar det pengar, man skall ju inte inbilla sig att dom som arbetar för hyresgästföreningen gör det gratis.

Och där är kruxet såklart. Hyrestgästföreningens livsblod är att vara med och styra hyrorna. Dom har nu insett att dom inte borde göra det, men om dom slutar göra det tappar dom jobbet. Nu hotar marknadshyror, och därför fösöker dom ny desperat komma upp med en kompromiss. Man avskaffar det gamla systemet, men dom skall fortfarande få betalt för att vara ivägen, och bestämma saker som inte borde bestämmas.

Jag tror sällan jag har sett ett så patetiskt och skrattretande försök av behålla makt över andra människor.