Vanliga fel om kriget i Georgien.

I nästan alla rapporter om kriget i Georgien innehåller en del fel och utlämnade fakta som är rätt viktiga.

  1. Georgien är inte alls en demokrati, trots att detta hävdas hela tiden.
  2. Sydossetien har full moralisk rätt (om än inte laglig) att bli oberoende.

En av dom bäst demokrati-indikatorerna är Freedom Houses ”Freedom in the world”, som ger Georgien ett rätt uselt betyg. Det får betyget 4:4, där 1:1 är bäst och 7:7 är sämst. Det är inte speciellt imponerande demokratiskt.

Givetvis borde innan Sydossetien får oberoende genomföras en demokratisk folkomröstning om frågan först, men eftersom Georgien inte är och inte har varit en demokrati har det inte varit möjligt. Att då försöka bli oberoende genom våld är en begriplig strategi (om än sällan försvarlig, det är förmodligen bättre att arbeta för demokrati än självständighet).

Georgien gör alltså fel när man använder vapenmakt för att hindra Sydossetiens självständighet. Men givetvis innebär detta INTE att Ryssland har rätt att invadera Georgien. Lösningen är som vanligt teoretiskt enkel, och praktiskt omöjlig: Demokrati. Georgien borde bli en full demokrati, och det borde Ryssland också. Men det är omöjligt, för Ryssland är inte en demokrati, och är ointresserade av att se deras grannländer bli demokratier, eftersom det hotar deras eget grepp över sin befolkning. Inget är så dåligt för en diktatur som att ha demokratier som grannar och handelspartners, för då får deras befolkning smak för demokrati också.


Andra bloggar om: , ,

Annonser