Så här skyddar du dig från FRA

Är du terrorist, kommunist, allmänt paranoid eller sinnessjuk på nåt annat sätt? Kort sagt, har du, eller inbillar du dig att du har, nåt att dölja från FRA? Läs då vidare, för här får du reda på hur du skyddar din mail från FRA’s sökningar.

Kryptera dina mail

När du kommunicerar direkt med dom i din terroristgrupp är det naturligtvis superviktigt att ingen annan kan läsa det du skriver utom dom som skall kunna läsa det. Det löser du med kryptering. En gratis och mycket säker programvara för detta heter GPG (som är efterföljaren till det välkända PGP). GPG fungerar så att man skapar nycklar, en privat nyckel, som du använder för att kryptera texten, och en publik nyckel, som du ger till dom som skall kunna läsa det du har krypterat. Se till att du använder 128-bitars nycklar. Visserligen kommer en 64-bitars nyckel med dagens teknik ta över 50.000 år att knäcka, men man vet ju aldrig, nån kan ju komma på nåt smart som gör att det går en miljon gånger snabbare att knäcka nyckeln. En 128 bitars nyckel kommer ta 18 miljoners biljoners gånger så lång tid att knäcka som en 64-bitars nyckel, så även om man skulle kunna knäcka en 64-bitars nyckel på en miljontedels sekund kommer en 128-bitars nyckel ta sex miljoner år att knäcka. Du kan lugnt räkna med att dina terrorplaner är irrelevanta då.

Att använda GPG är super-säkert, men lite jobbigt. Du behöver kryptera texten i ett separat program och skicka iväg den, och mottagaren behöver ta texten och dekryptera den. Men många mail-program (dock inte webbmail) kan man integrera detta så att mailprogammet sköter krypteringen. Kolla hur man gör för ditt program. Men fördelen är också att innehållet i mailet är krypterat hela vägen, från sändare till mottagare.

Dock syns det vem du skickar mail till, samt att det är du som har skickat det. Det kan vara ett problem. Du vill ju inte att FRA skall se att du mailar Usama. Men det löser du genom att kryptera kommunikationen med mail-servern.

Kryptera din kommunikation

För att skydd kommunikationen med servern (en bra idé oavsett vart du skicka mailen och ovsett vem du skickar till) så går du in i inställningarna för mail-servern, och väljer att använda TLS eller SSL-säkerhet. Klart! Det är också viktigt att mailservern står utomlands. Annars finns det risk för att mailservern när den skickar mailet till mottagarens server gör det okrypterat, och då kan FRA lyssna. Så använd en mailserver som står utomlands, och SSL eller TLS i kommunikationen. Återigen bör du ha en 128-bitars nyckel.

Skydda din webmail kommunikation

Secure GmailAnvänder du nån slags webbmail, som Gmail eller Hotmail? Hur använder du då SSL eller TLS? Jo, det är alldeles super-enkelt. Allt du behöver göra är att använda en någorlunda ny webbläsare, och se till att du kopplar upp med https istället för http. Japp, det är det hela. Gå sedan in och kolla vad din webbläsare säger om säkerheten på siten. Här till höger kan du se hur det ser ut i Firefox 2. Som du ser står det att kommunikationen nu skyddas med 128-bitars krypto. Det är praktiskt oknäcknart. Nu kan inte FRA se vem du skickar mail till, och genom att kryptera känsliga mail med GPG kan ingen som inte skall kunna läsa mailen läsa dom.

Så det är det hela. Summering: Använd SSL eller TLS eller HTTPS för att skydda kommunikationen med mail-servern. Använd en mailserver som står utomlands för att kommunicera med folk som har sin mail utomlands. Kryptera särskilt känsligt innehåller med GPG. Klart! FRA kommer inte ha en susning om vem du skickar mail till eller vad dom handlar om, och du kan hålla dina terrorplaner i full hemlighet.

Slutsats

Svårare än så var det inte, alltså. Och om nån inbillar sig att terrorister inte redan vet detta, så är dom rätt naiva. Givetvis inbillar sig inte FRA det heller. Det här förslaget handlar om att ge FRA större budget för mer leksaker, större representationskonto och fler USA-resor betalda av staten. Attila skrev bra om det. Inte en enda terrorist kommer att bli knipt genom den här lagen. Inga liv kommer sparas. Inte ett enda brott kommer att lösas. Lagen är verkningslös.

Låt mig upprepa detta igen: Lagen som avskaffar integriteten för dom som bor i Sverige kommer vara helt verkningslös för dess påstådda mål. Sveriges regering håller på att avskaffa integriteten utan att få nånting för det. Detta är inte ett val mellan integritet och säkerhet. Det finns ingen som helst nytta med denna lagen, det finns BARA nackdelar.


Andra bloggar om: , , , ,