Du behöver inte bli lurad. Du KAN tänka själv.

Det händer när man debatterar att frågan kommer upp om vem man skall tro på. Senast idag. Skall man tro på Johan Norberg eller skall man tro på Christer Sanne i frågan om världens fattiga.

Ja, vem skall man tro på, tro på tro på när, tro på när allt är så här? Svaret är givetvis: Ingen alls! Tror gör man i kyrkan. Det här handlar om verklighet och fakta. Och då tror man inte, där tar man reda på.

Frågan ”Har den extrema fattigdomen minskat, ökat eller stått stilla under de senaste 25 åren” är inte en fråga om tro eller tycke eller smak. Det är en faktafråga. Det är ett uttalande om hur det faktiskt ligger till där ute i verkligheten. Det finns svar på den frågan som är korrekta, och svar som är inkorrekta. Det går att ta reda på om ett svar är korrekt eller inkorrekt.

Kort sagt: Du behöver inte välja vem du skall tro på. Du kan själv ta reda på hur det faktiskt ligger till. Du kan själv avgöra vem som har rätt eller fel. Du behöver inte dogmatiskt luta dig på överhögheter med risk för att bli ilurad dumheter. Du kan tänka själv.

Faktiskt. Det är inte lätt alla gånger, och det är naturligtvis mycket jobbigare att tänka själv än att bara svälja dogmer med hull och hår. Men det går. Och du kan också göra det. Skaffa dig ett högre medvetande, utan meditation eller magiska kristaller.


Andra bloggar om: ,