Alliansen prövar först och utvärderar sedan.

Tord Oscarsson klagar på högerpartierna. Deras metod är, enligt honom att ”Handla först. Analysera och utreda sedan.” Ja, det får jag verkligen hoppas att det är.

Det är en vanlig tro bland politiker att man kan avgöra vilken effekt ett förslag kommer att få innan man har genomfört det. Det är en i grunden farlig attityd. Det resulterar i att man först analyserar och utreder, sedan genomför förslaget, och eftersom det är analyserat och utrett, så kan man sedan glömma det, och vara nöjd med genomförandet. För man vet ju vilken effekt det kommer få, det är ju utrett.

Men samhället är en komplex och dynamisk situation som aldrig riktigt uppför sig som modellerna. Visst, man kan göra vissa grova slutledningar. Vi ser till exempel hur demokrati, fri ekonomi och ett socialt skyddsnät har lett till välfärd och jämlikhet överallt där det har införts. Vi ser också hur socialism leder till fattigdom överallt där det har prövats. Vi ser hur demokrati leder till en fredligare värld, och hur diktatur skapar instabilitet och orättvisor.

Men i detaljfrågor kan man inte avgöra speciellt mycket. Istället brukar ”analysen” handla om att hitta på och rationalisera varför man inte vill genomföra nåt, fast det verkar bra. Det här är den svenska vänsterns fel. Dom är emot alliansens förslag därför att förslagen kommer från alliansen, inte för att dom är dåliga. Dom tittar på förslagen från alliansen, och så letar dom möjliga fel, för att kunna vara emot förslagen, istället för att erkänna att det kan vara värt att pröva. Ta lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar som exempel. Hur kommer det slå? Ingen vet exakt, det är ett förlag som man tror kommer göra det enklare att komma in på arbetsmarknaden för ungdomar.  Men vänstern är rabiat negativa till detta, utan några egentliga argument. Varför det? Pröva förslaget under fem år och utvärdera sedan vad som hände, skall det vara så svårt!? Om det inte hjälpte, ta bort det!

Praktexemplet på att analysera först och genomföra sedan är Marxism. Marx gjorde en gigantisk jätteanalys av samhället, som lät bra, men har visat sig vara totalt fel i allt. Varje gång man har försökt följa hans idéer har det gått åt helvete, ofta med miljontals döda som resultat. Ändå finns det folk som litar mer på Marx föranalys än på det man kommer fram till om man tittar vad som faktiskt hände.

Ja, Alliansen handlar först och analyserar sedan. Det är det enda sättet att införa politik på. Man har en idé, man prövar om den fungerar, och sedan analyserar man vad som hände. Ingen är intelligent nog att kunna förutsätta exakt hur en reform kommer att utfalla. Ingen.


Andra bloggar om: , , ,