Vad är det som Chavez gör så himla bra då?

Efter Zaida Catalán artikel i Expressen har det vart storm i vänsterbloggosfären,där vänstern som en man har ställt sig upp och sagt ”Fy skäms Zaida, vad du är hemskt demokratisk”. Och så försvarar man Chavez, mest med påståenden om att dom förändringar han vill göra bara betyder att det blir som i Sverige (som om det vore ett argument). Att han konsekvent sedan han blev president har ägnat sig åt att samla så mycket makt som möjligt i sina egna händer ignorerar man, för det är ju en oroväckande trend man inte vill låtsas om.

Sedan 2002 har Venezuela ramlat från 77:e till 114:e plats i pressfrihetsrankningen hos Reporters Sans Frontier. Man har krupit ner från 15:e till 16: plats i Human Poverty Index. Man har ramlat ner från 2.8 till 2.3 i Transparancy Internationals Global Corruption Report (vilket alltså innebär att korruptionen har ökat, om nån undrar).

Oavsett vad man tittar på för data så går det sämre för Venezuela än vad det går för omvärlden. Frågan kvarstår alltså. Vad är det Chavez egentligen gör som ni tycker är bra, förutom att han kallar sig socialist, pussar Castro på kinden och häver ur sig otrevligheter åt andra politiker?


Andra bloggar om: , , , ,