Putin avskaffar tryckfriheten

Det har varit en hel del diskussion om Venezuela i bloggosfären om Chavez pågående arbete att tysta pressen. Chavez är på god väg att vara den första demokratiska valda ledaren som avskaffar demokratin i ett land. Han kan ta lite tips från Putin.

I Ryssland har nämligen polisen och säkerhetstjänsten börjat beslagta valmaterial från oppositionspartier inför valet. Och han har ju redan tidigare tagit kontrollen över det mesta av TV-media, vilket Chavez inte är riktigt klar med ännu.

Är inte Putin först med att avskaffa demokratin, då? Njae. Ryssland har aldrig varit så demokratiskt som Venezuela var 1998. I Freedomhouse’s översikt räknades Ryssland som ”delvis fritt” fram till 2004, då han inför det valet konsoliderade makt, tystade pressen och började utse guvernörer istället för att ha val till dom. Men Venezuela räknades faktiskt som ”fritt” 1998 när Chavez fick makten. Nu räknas det som ”delvis fritt”, och är halvvägs till ”ofritt”. Så Putin har inte haft möjligheten att avskaffa demokratin på samma sätt som Chavez har, för Ryssland har aldrig varit ordentligt demokratiskt.

Så skall Chavez bevisa teorin att det går att demokratiskt avskaffa demokrati, åtminstone om man gör det gradvis? Vi får väl se. Låt oss hoppas att folk i nåt framtida val tröttnar på honom och röstar bort honom trots hans försök att kontrollera media och debatten. Men risken är ju att han avskaffar dom fria och öppna valen när han väl har lyckats få kontroll över media.

(Via Jörgen och Amanda)
Andra bloggar om: , , , ,