Upplopp i Paris, som utlovat.

Överklassdottern Royal utlovade upplopp om invandrarsonen Sarkozy blev president. Ja så är politiken här i underlandet. Löftet är givetvis självuppfyllande, eftersom hennes supportrar känner sig manade att skapa upplopp när dom nu förlorade. Så bara minuter efter att vallokalsundersökningarna hade kommit en erkände sig Royal besegrad, och folk drog ut på gatan.

Upploppen är dock inte som förra vinterns upplopp i förorterna. Nej, dom är här inne i Paris (vid Bastille, såklart). Det är nämligen fattiga och arbetslösa som har upplopp i förorterna, medans innerstans priviligierade vänsterkids bråkar i själva Paris.

Som man säger, det svåra är inte att förutspå framtiden, det svåra är att få förutsägelserna att slå in. Royal har lyckats bra.

Uppdatering morgonen efter: Det blev lite småbråk i ”förorterna” också, mest i Hauts-de-Seine, Frankrikes näst rikaste Departement efter Paris. Upploppen där var koncenterarde runt universitetsstaden Nanterre och närliggande Rueil-Malmaison, ett område med låg arbetslöshet, mycket företag, tack vare närheten till det ekonomiska centrat ”La Defense” och 30% lägre kommunalskatt än genomsnittet i Frankrike. Det har blivit bilar brända i andra delar av Paris närförorter också, men det finns inga mer exakta uppgifter på var.

Vi får väl se vad som händer i natt. Mitt stalltips är att Paris är lugnt. Jag gissar att överklasskidsen har fått utlopp för sin frustration nu.


Kanske intressanta bloggar om: , , ,

Annonser