Mycket snack – men blir det nån verkstad?

I SvD så har socialdemokraterna i Stockholm en debattartikel där man säger att socialdemokraterna bör se över sin sjukvårdspolitik. Det är helt riktigt, det bör man. Dom vill också att man inte bara skall se sjukvården som en kostnad, utan som en inkomstbringare. Det är också riktigt.

Men kommer det komma ut något vettigt ur en sådan översyn av den socialdemokratiska politiken? Det är knappast sannolikt. För det kräver att socialdemokraterna slutar argumentera för en gigantisk totalitär planekonomisk vårdmaskin, och börjar driva en vårdpolitik där vårdtagarna själva får inflytande. Och det hade inneburit att alla socialdemokratiska politiker helt plötsligt säger till sina väljare att ”vi skall sluta bestämma över ert privatliv”, och hur sannolikt är det på en skala?

Så jag tror att om det överhvudtaget blir någon översikt av socialdemokraternas sjukvårdspolitik, så kommer man komma fram till att politiken är skitbra, och ingen förändring behövs, och att det allra bästa för Sverige är att fortsätta att köra den svenska sjukvården i botten, och att jättelånga vårdköer bara är nyttigt. Resultatet av det är att vi kommer få en sjukvård uppdelad efter klass. Bra privat vård för dom rika, dåligt offentlig vård för dom fattiga.

Jag hoppas såklart att socialdemokraterna faktiskt kan ändra sig och börja driva en vettig sjukvårdspolitik. Men jag tänker inte satsa pengar på det.

Vidare läsning om du vill veta hur sjukvården borde fungera:
I Sverige har man ett sjukvårdssystem – I Frankrike har man sjukvård.
Det nya klassamhället, del 1: Sjukvården.


Kanske intressanta bloggar om: , ,