Sverige: Sprit. Japan: Handväskor.

Om du hade sett nyheten att en dansk ring av spritsmugglare som smugglar sprit till Sverige hade blivit krossad, hade du blivit förvånad? Förmodligen inte. Hade du blivit förvånad om du hade sett svensk ungdomar försöka folk att köpa ur sprit till dom? Förmodligen inte. Men om du hör att en ring som smugglar handväskor från Paris till Japan har blivit krossad, då hade du väl blivit förvånad?

Det borde du inte, för det är fullständigt sant, och anledningen är i grund och botten samma. Det är så höga importskatter på lyxiga modevaror i Japan att man kan tjäna grova pengar på att köpa dom i butiker här i Paris, och smuggla in dom i Japan. Så om du åker till Japan och nån säger ”Psst, vill du köpa en äkta Chanel-handväska”, ja, då är det faktiskt fullt tänkbart att den är äkta, men fortfarande dyr.

Men det är inte bara den nu krossade smugglar-ringen som smugglar lyxvaror. Dom höga skatterna gör också att Japanska turister gärna köper på sig massa lyxvaror när dom är här i Paris. Men dom får inte köpa hur mycket som helst. Louis Vuitton till exempel, tar köparnas passnummer och ser till att dom inte köper ”för mycket”, enligt uppgift för att dom är rädda för att blir kopierade. Hur detta skulle hindra dom från att bli kopierade framgår inte. Resultatet är hur som helst att Japaner kan återfinnas utanför lyxaffärerna i Paris och försöka övertala fransmän att ”köpa ut” åt dom.

Det hela påminner starkt om Sverige och alkohol. Skillnaden är förstås att alkohol är farligt och beroendeframkallande, och förstör människors liv. Jag har aldrig hört att nån har fått sitt liv förstört av Christian Dior-varor.

Le Figaro, The Economist.