Väntern och högern, i USA och här.

Ni kanske kommer ihåg hur Nationalencyclopedin Junior skrev en massa politiska saker som var väldigt fel? En av påståendena dom gjorde, som jag inte reagerade så mycket på, var att skillnaderna mellan partierna i USA var mindre än i Sverige.

Men, det finns en del lite märkliga likheter mellan vänsterblocket i Sverige och Demokraterna i USA, och samma sak när det gäller dom borgerliga i Sverige och Republikanerna i USA, så stämmer det där verkligen? Jag menar, vilka är för ökade skatter, mot friskolor, vill höja bidragen, är mot Irak-kriget, har händerna i fackets pengapåse och tycker Noam Chomsky är skitbra? Ja, det är vänsterblocket i Sverige, och Demokraterna i USA. Och det andra blocket gillar friskolor, vill sänka skatterna, ansåg Irak-kriget som ett nödvändigt ont, och vill satsa på företagen. Både i Sverige och USA.

Är verkligen den politiska skillnaden mindre i USA? Tja, Vänsterpartiet har ju en hel del tomtar som kallar sig kommunister. Det händer inte i USA. Där kan man inte vara kommunist. Där kallar man sig ”left-liberal”. Och få i USA vill socialisera företagen. Så nog går vänstern här längre vänsterut än i USA. Men dom konservativa vi har i Sverige hävdar att dom inte alls är homofober längre, och har helt släppt kravet på att man skall förbjuda abort. Dom kristna kopplingarna tonas ner. I USA däremot, så finns det en stor grupp av Republikaner som är helt för att man skall ha så mycket kristnen koppling som möjligt. Dom Republikaner som faktisk är för homosexuellas rättighet är i minoritet, och abortmotståndet är massivt.

Så nej, partierna i USA står inte närmare varann. Dom står längre till höger, med skiljelinjen mellan Demokrater och Republikaner ungefär mellan Centern och Folkpartiet och Demokraternas huvudfåra ligger politiskt där S ligger i Sverige. Visst, demokraterna kallar sig liberaler SAP socialdemokrater. Men politiken dom för är ungefär samma.

Det kan hända att det politiska spektrat i USA ser mindre ut för att det bara finns två rejäla partier. Mitten i USA är ju lika trång som mitten i Sverige, och man pratar mer och mer om ”Centrists”, som Bill Clinton. Men att det skulle vara mindre skillnad är nog en illusion för folk som står lång till vänster, och säger ”Men, kolla! Alla här är ju höger! Det finns inget skillnad!” Jodå, det gör det. Bara inte den skillnaden ni vill ha.

Annonser