SVTs dokusoppa

SVT har en kul idé i programmet ”Toppkandidaterna”. Samhällsengegerade ungdomar skall coachas och medietränas till att bli politiker, och röstas fram som bästa kandidat i TV. Kul variant på dokusåpan.

Men, det tog inte lång tid för det att bli en dokusoppa istället. När DN kollade upp och intervjuade kandidaterna, så visar sig en ha varit medlem i SSU och en annan till och med ombudsman för SSU trots att dom skall vara partipolitisk obundna. SVT försvarade sig med att ingen av dom var medlem i ett parti nu, vilket dom har ”kollat noga”. Hurdå? Medlemsregistrena är ju hemliga… Nåja. En tredje har å andra sidan varit aktiv i den utomparlamentariska vänstern, så politisk erfarenhet är tydligen OK, bara man inte är bunden till ett parti. Vilket ju kan tyckas lite märkligt. Man kan alltså ha hur mycket politisk erfarenhet som helst, från Amnesty, eller AFA, eller Svenska Freds, bara man inte är medlem i ett parti!? Jaha…

Än mer graverande är dock att dom tre människorna med lite politisk erfarenhet alla är vänster. Och två av dom andra säger inget som tyder på att dom skulle vara nåt annat. En vill jobba för hållbar utveckling, en annan vill sänka arbetslösheten. Detta kan naturligtvis innebära att dom är borgerliga, men dom kan lika gärna vara kommunister båda två. Och varför har ingen en bakgrund i utomparlamentarisk höger? Frihetfronten är ju trots allt inte helt okända, till exempel.

Vi tar det igen: Av sex personer är tre uttalat vänster. En liberal och två okända kort. Tycker SVT verkligen det är en rättvis bild av Sveriges politiska sfär? Det är en folkpartist mot tre sossar, en vänsterpartist och en miljöpartist, eller?

Nåja, idag har iaf ombudsmannen blivit utbytt mot David Berg, som vill satsa på privat sjukvård och skola. Så nu är det tydligen i alla fall två liberaler på programmet. Det är ju en förbättring. Låt oss hoppas att en av dom personer med outtalad ståndpunkt visar sig luta och borgerliga lösningar, så blir det någorlunda rimligt.

Lite synd är det att ingen är uttalat konservativ eller uttalat kommunist, då hade det blivit fart på debatten. Men jag antar att det är svårt att hitta kommunister som inte är med i RKU eller UV och svårt att hitta konservativa som inte är med i KDU, så det är nog orsaken.

Programmet produceras av SVT, så förhoppningsvis kommer det upp på webben så jag kan se det. Det skall bli kul att se hur det tar sig.