Tänk om du visste vad din skatt går till.

Vart går din skatt egentligen? Vet du det? Vet du ens hur mycket skatt som betalas på din lön? Nej, det står inte i ditt lönebesked, för det inkluderar inte arbetsgivaravgiften, som trots namnet är en skatt. Och inte står det vad skatten går till heller.

För att hålla lusten att betala skatt uppe är det bra om man får reda på vart ens slantar går, och hur mycket man faktiskt betalar. Öppenhet är ju nyckelord i svensk politik, så varför inte när det gäller skatten? Och att åstadkomma det här är faktiskt inte omöjligt, det görs redan i dag i Frankrike. Först blev jag förvånad över alla små rader med olika utgifter, men sedan insåg jag att detta alla är olika skatter för olika saker, som en skatt för ”länstrafiken”, osv. Så här får man se precis hur mycket man betalar till RATP (Paris motsvarighet till Stockholms Länstrafik).

Framförallt får man se hur mycket man betalar i arbetsgivaravgift. Här i Frankrike pratar man om butto och netto-lön. Bruttolönen är före arbetsgivaravgifter, nettolönen är efter, men före dom skatter du betalar själv (som du mycket riktigt betalar själv, året efter. Skatten dras alltså inte från lönen).

Det här tror jag skulle vara årtiondets skatterevolution i Sverige: Att folk får reda på hur mycket dom betalar och vad skatten går till. Först och främst skall man kräva att alla företag skriver ut hur mycket dom har betalat i arbetsgivaravgifter. Under den borgerliga regeringen infördes en sådan regel för statliga bolag, den regeln tog sossarna bort. Inför den igen för alla bolag.

För det andra behöver man dela upp kommunal och statskatter i småskatter, och det tar tid, men det är det värt. Inte bara för att man skall se vad skatten går till, utan för att få en tydligare korrelaton mellan krav på pengar och skatt. När folk kräver att man skall ge mer pengar till SL så är det lätt att nicka. Klart SL skall ha mer pengar. Kommunaltrafik är fina grejer. Men det är lätt att glömma att det antingen innebär en höjning av landstingsskatten, eller att man snor pengar från sjukvården. Ja, då är det inte så självklart längre… Ge länstrafiken en egen skatt, så löser sig det problemet. Vill man göra nåt som kräver en större budget, så innebär det automatiskt att man ser hur mycket skatten måste höjas. Samma sak för sjukvården. Jag vill ha en statlig, obligatorisk sjukvårdsförsäkring. Det har vi idag, men hur mycket den kostar är svårt att säga. Gör socialförsäkringen separat, och skriv ut den separat på lönebeskedet, så vi får se hur mycket vår sjukvård kostar. Först då kan vi avgöra om det är värt det!

Det här tror jag skulle vara årtiondets skatterevolution.